Trigeminus nevraljisi, direkt olarak beyinden çıkan 12 çift sinirden birisi olan dişleri, sinüsler, gözler, kulağın bir bölümünü, kafanın ve yüzün büyük bölümünü ilgilendiren, “trigeminal sinir”in tutulduğu, çok şiddetli ağrılarla seyreden bir hastalıktır. Olabilecek en şiddetli ağrılardan biri olarak bilinir ve 50-70 yaş arasında, kadınlarda daha sık görülür. Trigeminus nevraljisinin en sık sebebi, sinirdeki ve komşuluğundaki damarsal oluşumlardaki yapısal farklılıklar ve bozukluklardır.
Pek çok kere nevraljinin olduğu bölgede eski veya yeni olmak üzere diş çekimlerinin veya bedenle uyumlu olmayan restoratif malzemeler olduğu görülür.olduğu görülür. Bunun yanı sıra kemik yapıdaki farklılıklar, sinüs problemleri, kulak ile ilgili problemler, eski ya da yeni vücudun başka bölgelerinde geçirilmiş operasyonlar, kafa içindeki iyi veya kötü huylu kitleler de nevralji sebebidir.
Rahatsızlığın Belirti ve Bulguları
- Ağrı çok ani başlar ve kısa sürer. (elektrik çarpması gibi)
- Kısa ya da geniş zaman aralıklarında tekrarlar.
- Dokunma ile uyarılır. (Yüz yıkamak, saç taramak, diş fırçalamak vb.)
- Herhangi bir neden olmadan da ağrı görülebilir.
- Atak kümeleri arasında aylar, bazen yıllar olabilir.
- Duygusal ve fiziksel stres, şiddetli ağrı atakları olma olasılığını arttırır.
Pek çok kez bu hastalar ilk olarak diş hekimine giderler ve teşhis diş hekimince konulur. Klasik diş hekimliğinde ve nörolojide, trigeminal nevraljinin nedeni çoğunlukla bulunamaz. Epilepsi hastalarına verilen ilaçlarla ya da sinire yahut beyine doğrudan yapılan cerrahi operasyon veya alkol zerki ile tedavi edilmeye çalışılır. Bazen birkaç sene sonra geri dönüşler olabilir. Trigeminus nevraljisinde nöralterapi ve akupunktur uygulamak ve bozucu alanların düzeltilmesi tedavinin başarı oranlarını arttırır.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Birden fazla kişi günün herhangi bir saatinde yakın temasa gerek kalmadan karşısındaki kişinin ağzın
“Hasta ne kadar rahatsa diş hekimi de o kadar rahattır” inancı diş hekimleri arasında yaygındır.
Günlük hayatımızda defalarca farkında olmadan yutkunma, çiğneme, konuşma faaliyetlerinde bulunuruz.